Българско кисело мляко

Традиция, която никога не се забравя!

Салата с краставици, целина, кисело мляко и майонеза

Продукти за 2 порци


1 краставица

2 стръка целина

75г. кисело мляко

75г. майонеза

1 скилидка чесън

2 стръка копър

1/2с.л. зетин

сол


           

Време за приготвяне

10 минути


           

Краставиците (1 бр) се измиват и без да се белят се режат на колелца. Целината (2 стръка) също се реже на колелца. Салатата се овкусява с дресинг, приготвен от разбитите кисело мляко (75 г), майонеза (75 г), зехтин (1/2 с.л.), сол и счукан чесън (1 скилидки). Салатата се поръсва с нарязан или накъсан копър (2 стръка). Сервира се веднага.

Салата Цезар с кисело мляк

Продукти за 2 порци


1 маруля

1/3ч.л. черен пипер

2 филии хляб

За заливката

1с.л. настърган пармезан

1с.л. зеххтин

2 скилидки чесън

1с.л. оцет

2с.л. вода

2с.л. кисело мляко

1/2ч.л. горчица


           

Време за приготвяне

20 минути


           

Зелената салата се измива и листата се накъсват в купа. Продуктите за заливката се смесват и с получения дресинг се залива салатата.

Поръсва се с черния пипер и предварително приготвени крутони от филиите хляб, които се нарязват на кубчета и се запичат във фурната.

Слата с кускус, кисело мляко и майонеза

Продукти за 8 порци


1ч.ч. кускус

2с.л. кисело мляко

около 200г. майонеза

200г. настъргано сирене

4-5 скилидки счукан чесън

2-3 ситно нарязани кисели краставички


           

Време за приготвяне

50 минути


           

Кускусът се сварява в подсолена вода. Изцежда се и се оставя малко да изстине.

Един по един се прибавят останалите продукти.

Всичко се обърква и се украсява със сварени яйца, маслини, магданоз.