Българско кисело мляко

Традиция, която никога не се забравя!

Гъби с кисело мляко

Продукти за 3 порция


500г. гъби

3с.л. зехтин

1 лук

4 склидки чесън

1ч.ч. кисело мляко

3с.л. майонеза

сол

магданоз

лют червен пипер


           

Време за приготвяне

35 минути


           

Рецепта

Нарежете гъбите и ги сложете заедно със зехтина да се запържат.

Добавете и ситно нарязаните лук и чесън.

Посолете и вземете тигана от котлона.

В купа смесете киселото мляко и майонезата, добавете гъбената смес и разбъркайте.

Отгоре поръсете със ситно нарязания магданоз (по-желание) или с лют червен пипер.

Овнешко с киисело мляко

<

Продукти за 4-6 порци


1,5кг. овнешки бут

180мл. зехтин

1кг. кисело мляко

4 яйца

1 лимон

2 скилидки чесън

1с.л. брашно

3с.л. прясно мляко

черен пипер

сол


           

Време за приготвяне

85 минути


           

Рецепта

Почистете овнешкото месо от тлъстините (ако има такива) и го нарежете на парчета. Подправете ги със сол и черен пипер. Напръскайте с лимонов сок и оставете 30 минути на студено.

Загрейте зехтина в дълбока тенджера. Добавете месото, запържете за 4-5 минути. Прибавете ситно нарязания чесън и 1/2 ч.ч. гореща вода. Намалете котлона и задушавайте поне 30 минути под похлупак.

Свареното овнешко месо се сипва в тава. Бульонът от варенето се прецежда. Прибавят се киселото и прясното мляко, както и предварително разбитите яйца. Бъркайте до получаването на еднородна смес, полейте овнешкото месо и печете в загрята на 180 градуса фурна до сгъстяване на соса.

Преди поднасяне може да поръсите с наситнен пресен джоджен.

Мусака с кисело мляко

Продукти за 8 порция


500г. свинска кайма

800г. картофи

1 морков

1-2 скилидки чесън

1 малка глава лук

1 малко шише доматен сок

олио

черен пипер

червен пипер

чубрица


За заливката

2-3 яйца

1 кофичка кисело мляко

1с.л. брашно

1 щипка сода


           

Време за приготвяне

90 минути


           

Рецепта

Каймата се слага да се запържи с нарязания лук и морков, като към нея се прибавя малко вода, за да може да се раздроби.

Добавят се и доматеният сок със чубрицата, черния, червения пипер и ситно нарязаният чесън.

Картофите се обелват измиват и нарязват на дребни кубчета. В тава се разбъркват картофите с каймата и се добавя малко вода, за да се облеят.

След като се запече мусаката, а водата изври, се залива със заливката. Пак се връща за да се запече и получи златист цвят. Гарнираме с кисело мляко.