Продукти за 3 порция
500г. гъби
3с.л. зехтин
1 лук
4 склидки чесън
1ч.ч. кисело мляко
3с.л. майонеза
сол
магданоз
лют червен пипер
500г. гъби
3с.л. зехтин
1 лук
4 склидки чесън
1ч.ч. кисело мляко
3с.л. майонеза
сол
магданоз
лют червен пипер
35 минути
Нарежете гъбите и ги сложете заедно със зехтина да се запържат.
Добавете и ситно нарязаните лук и чесън.
Посолете и вземете тигана от котлона.
В купа смесете киселото мляко и майонезата, добавете гъбената смес и разбъркайте.
Отгоре поръсете със ситно нарязания магданоз (по-желание) или с лют червен пипер.
1,5кг. овнешки бут
180мл. зехтин
1кг. кисело мляко
4 яйца
1 лимон
2 скилидки чесън
1с.л. брашно
3с.л. прясно мляко
черен пипер
сол
85 минути
Почистете овнешкото месо от тлъстините (ако има такива) и го нарежете на парчета. Подправете ги със сол и черен пипер. Напръскайте с лимонов сок и оставете 30 минути на студено.
Загрейте зехтина в дълбока тенджера. Добавете месото, запържете за 4-5 минути. Прибавете ситно нарязания чесън и 1/2 ч.ч. гореща вода. Намалете котлона и задушавайте поне 30 минути под похлупак.
Свареното овнешко месо се сипва в тава. Бульонът от варенето се прецежда. Прибавят се киселото и прясното мляко, както и предварително разбитите яйца. Бъркайте до получаването на еднородна смес, полейте овнешкото месо и печете в загрята на 180 градуса фурна до сгъстяване на соса.
Преди поднасяне може да поръсите с наситнен пресен джоджен.
500г. свинска кайма
800г. картофи
1 морков
1-2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 малко шише доматен сок
олио
черен пипер
червен пипер
чубрица
2-3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1с.л. брашно
1 щипка сода
90 минути
Каймата се слага да се запържи с нарязания лук и морков, като към нея се прибавя малко вода, за да може да се раздроби.
Добавят се и доматеният сок със чубрицата, черния, червения пипер и ситно нарязаният чесън.
Картофите се обелват измиват и нарязват на дребни кубчета. В тава се разбъркват картофите с каймата и се добавя малко вода, за да се облеят.
След като се запече мусаката, а водата изври, се залива със заливката. Пак се връща за да се запече и получи златист цвят. Гарнираме с кисело мляко.