Българско кисело мляко
Содена питка
Продукти
Брашно
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 лъжичка сол
олио
Рецепта
Първо содата бикарбонат (1 ч.л.) се слага в киселото мляко да шупне. Разбърква се малко и се слага в брашно, което предварително сте сложили в дълбока купа.Чупи се едно яйце отгоре и се слага солта. Започнете да месите. Тестото не трябва да е много меко, а по-твърдо.
Като получите желаното тесто, разбийте един жълтък заедно с няколко капки олио и намажете сместа върху тестото. След това го сложете на тава, така че да е колкото тавата. Надупчете тестото на 3 места с вилица. Сложете го във фурната, която предварително сте я загрели на 200 градуса. Питката се пече, докато горната част стане червена.
Когато е готова, излключвате фурната и оставяте питката там за около 5 минути. След това я извадате и я слагата върху чиста кърпа и я покривате.
След 5 минути вече е готова за ядене!
Тутманик
Продукти
2 чаши брашно
1 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 лъжичка сол
олио
сирене
Рецепта
Първо содата бикарбонат (1 ч.л.) се слага в киселото мляко да шупне. Разбърква се малко и се слага в купа заедно с яйцето. Слагаш брашно и разбърквате хубаво с една лъжица. Слага се половин чаша олио и се натрошава сирене вътре и пак се разбърква.
Тавата се намазва хубаво с олио и се поръсва малко брашно, за да не залепне тутманика. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса. Сместа за тутманика се слага на тавата и изравнявате повърхността с лъжичка намазана с олио. Тутманика се слага във фурната да се пече. Когато бухне, фурната се намаля на 180 градуса. Тутманика се изкарва от фурната, когато се зачерви.
Тутманика вече е готов за сервиране!
Бабини курабии
Продукти
брашно
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
половин пакет бакпулвер
ванилия
Рецепта
Брашното хубаво се пресява в една купа. След това се добавят трите яйца, кофичка кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, полвин пакет бакпулвер, 1 пакетче ванилия и една чаша захар. Всичко това се меси, докато сместа стане не много твърда, но и не много мека. Намазвате си ръцете с олио и започнете да правите малки курабии в овална форма.
Предварително трябва да сте подготвили две купички. В едната да има захар, а в другата натрошени орехи. Докато правите формите на курабиите, трябва една част на курабията да потопите в захар и в орехи.
Курабиите ги нареждате на тавата и ги слагата във фурната, която е предварително загрята на 180 гтрадуса. Печете ги, докато горната част на курабиите лекно се пукне и след това изкарайте от фурната. Курабиите вече са готови за сервиране.