Продукти за 1 порция
За блата:
12 1/2г. обикновени бисквити
3 1/8г. масло
За пълнежа
62 1/2г. кисело мляко
31 1/4мл. компот от малини
1/8 ч.ч. захар
1/4 опак. желатин
1/4 опак. ванилия
12 1/2г. обикновени бисквити
3 1/8г. масло
62 1/2г. кисело мляко
31 1/4мл. компот от малини
1/8 ч.ч. захар
1/4 опак. желатин
1/4 опак. ванилия
120 минути
Бисквитите (12 1/2 г) се натрошават и смесват с разтопено масло (3 1/8 г). Слагат се на дъното на форма за торта и се натискат добре с дъното на чаша, докато се образува тънък блат.
Желатинът (1/4 опак.) се разтваря в малко вода и се оставя за десетина минути да набъбне. През това време в голяма купа се смесват киселото мляко (62 1/2 г), захарта (1/8 ч.ч.), ванилията (1/4 опак.) и половината от течността на малиновия компот. Сместа се разбърква добре и към нея се добавя разтвореният желатин.
Половината от сместа се изсипва върху блата, след което отгоре се подреждат малините от компота. Накрая се излива и останалата част от сместа.
Тортата се оставя да престои в хладилник за около два часа, докато желатинът се стегне.
1с.л чия семена
75г. малини
1с.л. овесени ядки
2с.л. мед
10 минути
Най-напред семената от чия (4 с.л.) се накисват в киселото мляко (1/2 кг) и се оставят да абсорбират течността и да набъбнат Най-добре е да се разбъркат с киселото мляко и да се оставят за една нощ в хладилника.
След това се приготвя малиновото сладко, като се целта пресните малини (300 г) се поставят в малка тенджерка на котлона, заедно с меда (8 с.л.) и се бъркат, докато се получи гъста смес. Няколко пресни малини се запазват за декорация.
В стъклени бурканчета или десертни купички се редуват ред чия с кисело мляко, ред малиново сладко и това се повтаря. Отгоре се поръсват овесените ядки (4 с.л.), като по желание те могат да се карамелизират на котлона с малко захар за няколко минути, за да станат наистина хрупкави. Отгоре десертът се украсява с пресни малини и се сервира .
100г. кисело мляко
3/4с.л. чия семена
2с.л. мюсли
1с.л. сладко от вишни
10 минути
Най-напред семената от чия (3/4с.л.) се накисват в киселото мляко (100г.) и се оставят да абсорбират течността и да набъбнат. Най-добре е да се разбъркат с киселото мляко и да се оставят за една нощ в хладника.
След това в стъклени чаши или десертни купички се поставят най-напред сладкото от вишни с цели плодове, после ред чия с кисело мляко, след това мюсли със сушени плодове, отново ред чия с кисело мляко и накрая отново мюсли.
Десертът се сервира веднага, но може да се съхранява и в хладилник до два дни.
150г. кисело мляко
25г. пудра захар
1/2 опак. желатин
1/4 ч.л. ванилия
1/4 к.ч. вода
50г. сладко от ягоди
15 минути
Киселото мляко (150 г) и пудрата захар (25 г) се разбиват до разтварянето на захарта.
Желатинът (1/2 опак.) се накисва във водата (1/4 к.ч.), заедно с ванилията (1/4 ч.л.) и се разбива с вилица, докато се разтвори. Добавя се към киселото мляко и сместа се разбива много добре.
Сместа се изсипва в десертни купички и се оставя в хладилник за няколко часа, докато се желира. Преди поднасяне купичките се потапят в купа с гореща вода за няколко секунди, а след това се обръщат върху десертна чиния, за да може кремът, придобил формата на купичката, да се отдели от нея без проблем.
Желираното кисело мляко се сервира с пресни плодове и сос от сладко от ягоди.