Българско кисело мляко

Традиция, която никога не се забравя!

Бисквитена торта малинов йогурт с кисело мляко и компот от малини

Продукти за 1 порция


За блата:

12 1/2г. обикновени бисквити

3 1/8г. масло


За пълнежа

62 1/2г. кисело мляко

31 1/4мл. компот от малини

1/8 ч.ч. захар

1/4 опак. желатин

1/4 опак. ванилия


           

Време за приготвяне

120 минути


           

Рецепта

Бисквитите (12 1/2 г) се натрошават и смесват с разтопено масло (3 1/8 г). Слагат се на дъното на форма за торта и се натискат добре с дъното на чаша, докато се образува тънък блат.

Желатинът (1/4 опак.) се разтваря в малко вода и се оставя за десетина минути да набъбне. През това време в голяма купа се смесват киселото мляко (62 1/2 г), захарта (1/8 ч.ч.), ванилията (1/4 опак.) и половината от течността на малиновия компот. Сместа се разбърква добре и към нея се добавя разтвореният желатин.

Половината от сместа се изсипва върху блата, след което отгоре се подреждат малините от компота. Накрая се излива и останалата част от сместа.

Тортата се оставя да престои в хладилник за около два часа, докато желатинът се стегне.

Десерт с чия, кисело мляко, мед и малини

Продукти за 1 порция


1с.л чия семена

75г. малини

1с.л. овесени ядки

2с.л. мед


           

Време за приготвяне

10 минути


           

Рецепта

Най-напред семената от чия (4 с.л.) се накисват в киселото мляко (1/2 кг) и се оставят да абсорбират течността и да набъбнат Най-добре е да се разбъркат с киселото мляко и да се оставят за една нощ в хладилника.

След това се приготвя малиновото сладко, като се целта пресните малини (300 г) се поставят в малка тенджерка на котлона, заедно с меда (8 с.л.) и се бъркат, докато се получи гъста смес. Няколко пресни малини се запазват за декорация.

В стъклени бурканчета или десертни купички се редуват ред чия с кисело мляко, ред малиново сладко и това се повтаря. Отгоре се поръсват овесените ядки (4 с.л.), като по желание те могат да се карамелизират на котлона с малко захар за няколко минути, за да станат наистина хрупкави. Отгоре десертът се украсява с пресни малини и се сервира .

Десерт с чия, кисело мляко, мюсли и сладко от вишни

Продукти за 1 порция


100г. кисело мляко

3/4с.л. чия семена

2с.л. мюсли

1с.л. сладко от вишни


           

Време за приготвяне

10 минути


           

Рецепта

Най-напред семената от чия (3/4с.л.) се накисват в киселото мляко (100г.) и се оставят да абсорбират течността и да набъбнат. Най-добре е да се разбъркат с киселото мляко и да се оставят за една нощ в хладника.

След това в стъклени чаши или десертни купички се поставят най-напред сладкото от вишни с цели плодове, после ред чия с кисело мляко, след това мюсли със сушени плодове, отново ред чия с кисело мляко и накрая отново мюсли.

Десертът се сервира веднага, но може да се съхранява и в хладилник до два дни.

Желирано кисело мляко със сладо от ягоди

Продукти за 1 порция


150г. кисело мляко

25г. пудра захар

1/2 опак. желатин

1/4 ч.л. ванилия

1/4 к.ч. вода

50г. сладко от ягоди


           

Време за приготвяне

15 минути


           

Рецепта

Киселото мляко (150 г) и пудрата захар (25 г) се разбиват до разтварянето на захарта.

Желатинът (1/2 опак.) се накисва във водата (1/4 к.ч.), заедно с ванилията (1/4 ч.л.) и се разбива с вилица, докато се разтвори. Добавя се към киселото мляко и сместа се разбива много добре.

Сместа се изсипва в десертни купички и се оставя в хладилник за няколко часа, докато се желира. Преди поднасяне купичките се потапят в купа с гореща вода за няколко секунди, а след това се обръщат върху десертна чиния, за да може кремът, придобил формата на купичката, да се отдели от нея без проблем.

Желираното кисело мляко се сервира с пресни плодове и сос от сладко от ягоди.